EEN TIJDELIJK VERBLIJF
In 1951 meerde de Kota Inten aan in Rotterdam, met aan boord duizenden Molukse KNIL soldaten en hun families die na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland werden overgebracht voor wat een tijdelijk verblijf had moeten zijn. Theus Melanesy (Roger Goudsmit) is één van die soldaten. Na jarenlange trouwe dienst voor het KNIL in Nederlands-Indië wordt hij bij aankomst uit zijn functie ontheven. Terwijl bij Theus de wrok tegenover de Nederlandse overheid toeneemt, probeert Gabriela (Nynke Heeg en Nel Lekatompessy) haar man zoveel mogelijk te ondersteunen, haar gezin bij elkaar te houden en haar eigen weg te vinden in het nieuwe land waarin zij wonen.
Een verhaal met verschillende tijdslagen, met elkaar verbonden door film, muziek, een koor, amateurspelers en figuranten uit Groningen en Drenthe (mét en zonder Molukse roots).
​
De Drentse Anjer Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe is een waardering voor culturele organisatoren die een stimulerende bijdrage leveren aan het culturele klimaat van Drenthe. En is gewonnen door Stichting Gedeelde Verhalen, de producent van ‘Aan de Andere Kant’, een theatervoorstelling over ex-KNIL-militairen van Molukse komaf en hun gezinnen.
Het verhaal gaat over de eerste stroming Molukkers die in 1951 naar Nederland kwamen. Volgens de jury onderscheidt het theaterproject zich in het bijzonder door een historisch verhaal van twee kanten te belichten. Waarin professionals en amateurs samen het stuk opvoeren. De voorstelling uit 2018 over de geschiedenis van deze Molukse soldaten in Nederland, was muzikaal opgezet, met dans en film.
​
​